Van Houts vrijgesproken in clenbuterolzaak (3)

16 maart 2011

N i e u w bericht, met reactie Dopingautoriteit

AMSTERDAM (ANP) - Rudi van Houts mag met onmiddellijke ingang weer fietsen. De mountainbiker is vrijgesproken van bewust gebruik van het verboden middel clenbuterol. Dat heeft zijn advocaat Cor Hellingman woensdagavond bekend gemaakt.

Bij een dopingcontrole was in de urine van Van Houts een minieme hoeveelheid (30 picogram) van deze spierversterkende stof gevonden. Dat leidde tot een voorlopige schorsing. De Brabander heeft volgens het Instituut Sportrechtspraak (ISR) aannemelijk kunnen maken dat hij tijdens een verblijf in Mexico, in gerenommeerde hotels, buiten zijn schuld clenbuterol heeft binnen gekregen door het eten van besmet vlees.

De Spaanse tourwinnaar Alberto Contador beweert dat hem hetzelfde is overkomen. In de veeteelt wordt clenbuterol in sommige landen illegaal aangewend om de productie van mager vlees te bevorderen.

Bij de uitspraak in de zaak-Van Houts waren ook vertegenwoordigers van wielerbond KNWU en de Dopingautoriteit aanwezig. ,,Dit is een pak van mijn hart'', zei Van Houts in een reactie op het goede nieuws. ,,Ik heb een heel zware periode gekend, maar ik ben blij dat die nu achter de rug is. Ik mag weer koersen.'' Rudi van Houts hoopt dat hij weer in genade wordt aangenomen door het Duitse team Multivan-Merida, waarvoor hij de afgelopen twee seizoenen reed.

Formeel is Van Houts niet vrijgesproken, maar schuldig bevonden zonder strafoplegging. ,,Er zat clenbuterol in Van Houts' lichaam'', geeft directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit aan. ,,In dit geval heeft de tuchtcommissie geoordeeld, op verzoek van Van Houts en op advies van de Dopingautoriteit, dat er wel een overtreding was maar dat Van Houts hierover geen verwijt kan worden gemaakt. Daardoor hoeft er geen straf te worden opgelegd.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011