UCI in beroep tegen vrijspraak Contador (3)

24 maart 2011

CONTADOR

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 7e alinea

MADRID (ANP) - De UCI gaat bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep tegen de vrijspraak van de Spaanse wielrenner Alberto Contador. Dat heeft de internationale wielrenunie donderdag bekendgemaakt.

De UCI zegt in beroep te gaan na grondige studie van het dossier dat ze ontving van de Spaanse wielerbond RFEC. Die bond sprak Contador vorige maand vrij.

De drievoudig Tourwinnaar reageerde vorig jaar positief bij de Ronde van Frankrijk. Bij de eindwinnaar werden sporen van clenbuterol aangetroffen. Hij werd aanvankelijk door de bond geschorst en mocht enige tijd niet aan wedstrijden deelnemen. Volgens Contador zat het middel in vervuild vlees, dat hij tijdens de Tour had gegeten.

Contador maakte zijn rentree op 16 februari in de Ronde van de Algarve. Dat was een dag na zijn vrijspraak. Begin maart bracht de renner van Saxo Bank de Ronde van Murcia op zijn naam. Woensdag veroverde hij de leiderstrui in de Ronde van Catalonië.

Het beroep van de UCI komt niet onverwacht. Een kleine twee weken geleden maakte de Spaanse krant AS er melding van. Dit medium baseerde zich op bronnen binnen de RFEC.

Naast de UCI kan ook het wereldantidopingagentschap WADA nog beroep aantekenen tegen de beslissing van de RFEC. Als Contador schuldig wordt bevonden, raakt hij zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk uit 2010 kwijt en wacht hem een schorsing.

Contador is niet de enige sporter die de voorbije periode positief testte op clenbuterol. De Nederlandse mountainbiker Rudi van Houts, de Chinese judoka Tong Wen, de Duitse tafeltennisser Dimitrij Ovtcharov en de Deense wielrenner Philip Nielsen overkwam hetzelfde. Van Houts werd vrijgesproken door het Instituut Sportrechtspraak. De Brabander kon aannemelijk maken dat hij tijdens een verblijf in Mexico, in gerenommeerde hotels, buiten zijn schuld clenbuterol binnen had gekregen door het eten van besmet vlees.

Nielsen werd door het Deense antidopingbureau om dezelfde reden vrijgesproken. Ook Ovtcharov at naar eigen zeggen vervuild vlees. De Duitse tafeltennisfederatie sprak hem vrij en het WADA ging niet in beroep.

De mondiale judofederatie schorste Wong Ten voor twee jaar. Het CAS hief die schorsing onlangs op. Het internationaal sporttribunaal had zwaarwegende kritiek op de gang van zaken rond de contra-expertise.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011