Ahlmann wint wereldbeker, Dubbeldam derde (3)

1 mei 2011

WERELDBEKER SPRINGEN

N i e u w bericht, meer informatie

LEIPZIG (ANP) - Christian Ahlmann heeft zondag voor eigen publiek in Leipzig de wereldbeker voor springruiters veroverd met zijn geleende paard Taloubet Z. De 36-jarige Duitser, die de Zangerheide-hengst overnam van zijn Belgische vriendin Judy-Ann Melchior, had na drie zware onderdelen (vier parcoursen) slechts 4 strafpunten.

Daarmee bleef hij de Canadese olympisch kampioen Eric Lamaze (Hickstead) en de Nederlander Jeroen Dubbeldam (BMC Van Grunsven Simon) ruim voor. Het was driewerf hoera voor de Nederlandse fokkerij. De drie winnende paarden staan geregistreerd bij het stamboek KWPN.

Gerco Schröder eindigde met de schimmel Eurocommerce New Orleans op de gedeelde zesde plaats. Hij had alle kans op een podiumplaats, maar viel door drie springfouten in de beslissende manches terug. Hetzelfde overkwam de Duitser Marco Kutscher (Cash), de leider na twee dagen.

Dubbeldam sloot het evenement in de Messehalle, met 9500 toeschouwers uitverkocht, juist voortreffelijk af. Hij stuurde Simon, eigendom van de broers van Anky van Grunsven, tot tweemaal toe foutloos rond. Dat lukte verder alleen de Amerikaanse amazone Beezie Madden (Coral Reef Via Volo). Onder anderen Ahlmann tikte één balk af.

Hij kon het lijden. Zijn WB-zege leverde hem en de eigenaren van Stal Zangersheide in Lanaken 67.850 euro op. Lamaze ging met 51.525 euro naar huis, Dubbeldam met bijna 31 mille. Zijn gedeelde zege in het afsluitende onderdeel was 22.300 waard.

Dubbeldam steeg door zijn 'dubbele nul' van de elfde naar de derde plek. Hij was niet echt verbaasd. ,,Ik realiseerde me dat we vrijdag een foutje te veel hadden gemaakt, maar je weet ook dat de parcoursbouwer in de finale heel veel uit de kast haalt. Simon heeft enorm veel vermogen en is uitgegroeid tot een zeer compleet paard, een kampioen. Hij is bovendien snel. Daardoor werden we zevende in het jachtspringen en hielden aansluiting met de top van het klassement.''

Harrie Smolders, de derde Nederlander in de WB-finale, mocht met Regina Z ook alle parcoursen rijden, maar dat bleek zondag teveel gevraagd. De combinatie liep 23 strafpunten op en werd in de eindrangschikking slechts negentiende.

Ahlmann, na de Spelen van 2008 verwikkeld in een dopingaffaire met acht maanden schorsing als gevolg, kon het succes amper bevatten. Hij vertelde Taloubet graag te hebben overgenomen van Melchior, die er moeilijk mee overweg kon. ,,Het is geen paard voor meisjes. Hij is erg heet in de ring, maar verder de rust zelve'', zei hij met een grijns. Of hij het dier mag blijven rijden? ,,Dat hoop ik wel.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011