Thanou en Kenteris veroordeeld tot celstraf (2)

10 mei 2011

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie

ATHENE (ANP/DPA) - Ekaterini Thanou en Konstantinos Kenteris zijn dinsdag door een rechtbank in Athene veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 31 maanden. De Griekse atleten werden schuldig bevonden aan meineed. Hun advocaten hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf.

De rechtbank achtte bewezen dat de twee sprinters een dag voor de start van de Olympische Spelen van 2004 in Athene een motorongeluk verzonnen om zo een dopingtest te ontlopen. ,,Dat zogenaamde ongeluk is nooit gebeurd'', aldus de voorzitter van de rechtbank dinsdag.

Trainer Christos Tzekos werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van 33 maanden en twee getuigen tot respectievelijk zeven en vijftien maanden. Twee artsen kregen zes en acht maanden celstraf opgelegd.

De affaire leidde tot een groot schandaal en hun uitsluiting van de Spelen. Beide atleten waren destijds kanshebber op een medaille. Kenteris won in 2000 olympisch goud op de 200 meter, Thanou pakte in Sydney het zilver op de 100 meter. De rechtszaak werd in de loop der jaren zeven keer uitgesteld.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011