Mexicaanse voetbalbond rekent op vrijspraak (2)

14 juni 2011

BUITENLANDS VOETBAL

N i e u w bericht, meer informatie

MEXICO-STAD (ANP) - De Mexicaanse voetbalbond verwacht dat de vijf internationals die positief hebben getest op de verboden stof clenbuterol binnen nu en twee weken worden vrijgesproken. Dat heeft de bond laten weten aan onder meer PSV, dat in Francisco 'Maza' Rodriguez een van de vijf betrokken spelers onder contract heeft staan. De positieve test komt volgens de Mexicanen voort uit het eten van 'besmet' vlees.

De vijf spelers, onder wie Rodriguez, werden voor aanvang van het toernooi om de Gold Cup bij een dopingtest betrapt op clenbuterol. Direct werd de oorzaak gezocht bij het eten van besmet vlees, aangezien clenbuterol in Mexico geregeld wordt gebruikt in de veeteelt om spiermassa te kweken. Als Rodriguez en de andere vier worden vrijgesproken, krijgen ze geen schorsing. Voor het gebruik van clenbuterol staat een maximale straf van twee jaar.

Onafhankelijke medische instanties in Mexico en de Verenigde Staten hebben volgens de bond vastgesteld dat de vijf betrokken spelers tijdens het trainingskamp van de nationale ploeg inderdaad besmet vlees hebben gegeten. Deze week worden de laatste medische gegevens verzameld in een medisch instituut in Los Angeles, waar Rodriguez en zijn vier landgenoten naartoe zijn gevlogen.

In afwachting van de resultaten van het onderzoek zijn de vijf 'dopingzondaars' nog geschorst en mogen ze niet deelnemen aan de Gold Cup. Mexico heeft zich met drie overwinningen in de groepsfase overtuigend geplaatst voor de kwartfinales.

Rodriguez speelt sinds het seizoen 2008-2009 voor PSV. De club lichtte enkele weken geleden een optie in het contract met de Mexicaan, waardoor de robuuste verdediger tot medio 2013 vastligt in Eindhoven. Rodriguez, die weinig aan spelen toekomt, liet onlangs in Mexicaanse media echter weten graag te willen vertrekken bij PSV.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011