Terug in de Tour: 11 juli 1998

10 juli 2011

RONDE VAN FRANKRIJK

RIJSWIJK (ANP) - De organisatoren van de Tour laten de ronde op 11 juli 1998 starten in Dublin. Het wordt een spektakelstuk, maar wel één dat weinig met sport te maken heeft. Het wordt de Tour de Dopage, maar dat is in Dublin nog niet duidelijk. Chris Boardman wint voor het tweede jaar op rij de proloog, maar moet twee dagen later in het geel door een val de strijd staken. Terug in Frankrijk wordt het echt een gekkenhuis.

Op 8 juli wordt de Belgische verzorger Willy Voet opgepakt met een auto vol dopingspullen. Ook ploegleider Bruno Roussel wordt vastgezet. Binnen de ploeg Festina wordt een heel dopingnetwerk opgerold. De formatie, met toppers als Richard Virenque en Alex Zülle, moet de Tour de verlaten.

Kort daarna is TVM aan de beurt. Ploegleider Cees Priem, arts Sergei Michailov en verzorger Jan Moors worden opgepakt. Het peloton staakt na de zoveelste politie-inval. De renners van TVM, die in Reims langdurig werden verhoord, verlaten uiteindelijk op Zwitsers grondgebied de Tour. Ze waren de zevende ploeg die dat jaar uit de Tour stapte.

Marco Pantani wint uiteindelijk de Tour, nadat de Italiaan dat jaar ook al de Giro op zijn naam heeft geschreven. Michael Boogerd eindigt op de vijfde plaats.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011