Kolobnev eerste dopinggeval in deze Tour (2)

11 juli 2011

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w e samenvatting

AURILLAC (ANP) - Aleksandr Kolobnev is maandagavond op staande voet ontslagen door de ploegleiding van het wielerteam van Katoesja. Deze maatregel volgde enkele uren nadat de organisatie van de Ronde van Frankrijk hem uit de wedstrijd had genomen wegens een positieve dopingtest van de 30-jarige Rus. Bij Kolobnev werden na afloop van de vijfde rit in de Tour, vorige week woensdag, verboden middelen aangetroffen.

De betrapte coureur dient tevens een schadevergoeding aan zijn voormalige werkgever te betalen wegens de aantasting van het imago van het team. Hij werd maandagavond in het hotel van Katoesja in Vezac opgehaald door de Franse politie en meegenomen voor verhoor op het bureau. Het parket van d'Aurillac heeft de dopingzaak in onderzoek genomen.

Kolobnev testte positief op een diureticum (hydrochlorothiazide), dat als maskeringsmiddel kan dienen en vochtafdrijvend werkt. De Rus, die 69e stond in het algemeen klassement, is de eerste renner die tijdens deze Tour is betrapt op doping.

Kolobnev wordt voorlopig niet geschorst door de internationale wielrenunie UCI, gezien de ,,specifieke aard van het product". De UCI zegt wel te hopen dat Katoesja de nodige maatregelen treft ,,om de sereniteit van de Tour te behouden.''

Kolobnev won in 2008 na de diskwalificatie van de Italiaan Davide Rebellin brons op de olympische wegrit in Peking. Zowel in 2007 als 2009 veroverde hij zilver in de wegrit op het WK. Kolobnev werd tweemaal nationaal kampioen (2004 en 2010) en eindigde vorig jaar als tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar werd de Rus tweede in de GP Miguel Indurain, vijfde in de Amstel Gold Race en elfde in La Doyenne.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011