Cielo mag meedoen aan WK zwemmen (3)

21 juli 2011

WK ZWEMMEN

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP/AFP/RTR) - De Braziliaanse topzwemmer Cesar Cielo kan meedoen aan de wereldkampioenschappen zwemmen in Shanghai. Sporttribunaal CAS besloot donderdag niet in te gaan op het verzoek van de internationale zwembond FINA hem te schorsen wegens gebruik van een verboden middel.

De wereld- en olympisch kampioen op de 50 meter vrije slag liep in mei tegen de lamp bij de nationale kampioenschappen, nadat hij positief was getest op het vochtafdrijvende middel furosemide. De Braziliaanse bond liet het bij een waarschuwing. Wereldzwembond FINA stapte daarop naar het CAS om dat aan te vechten. Cielo zou drie maanden niet mogen zwemmen.

FINA-directeur Cornel Marculescu legt zich neer bij de uitspraak van het tribunaal. ,,Die moet je respecteren. Zo zijn de regels. Je kunt niet in beroep blijven gaan."

Naast Cielo ontlopen ook de Brazilianen Nicholas dos Santos en Henrique Barbosa een schorsing na een positieve test. Ploeggenoot Vinicus Waked is wel voor een jaar geschorst, omdat hij al eerder werd betrapt op gebruik van een verboden middel.

De zwemmers voerden aan dat de furosemide in een vervuild cafeïnesupplement moet hebben gezeten. Met het middel kan doping gemaskeerd worden. Furosemide staat op de lijst van wereldantidopingbureau WADA. In een eerdere reactie op de affaire zei Cielo dat hij geen medicijnen of voedingssupplementen gebruikt zonder zichzelf ervan te verzekeren dat dat veilig is.

Door de uitspraak van het CAS kan Cielo in Shanghai zijn wereldtitels op de 50 en 100 meter vrije slag verdedigen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011