Australische zwemmers verrassen in Shanghai

24 juli 2011

WK ZWEMMEN

SHANGHAI (ANP) - De Australische zwemmers zorgden zondag voor de grootste verrassing op de openingsdag van de wereldkampioenschappen in Shanghai. James Magnussen, Matt Targett, Matthew Abood en Eamon Sullivan troefden met een tijd van 3.11,00 titelverdediger Amerika af, dat met Michael Phelps in de gelederen genoegen moest nemen met brons. De Fransen eindigden als tweede.

Magnussen had een belangrijk aandeel in de titel. Met een splittijd van 47,49, de snelste ooit in een 'gewone' zwembroek gerealiseerd, gaf hij de aanzet tot het goud. Magnussen was sneller dan Pieter van den Hoogenband in 2000. Magnussen gaf Phelps in een rechtstreeks duel het nakijken. De Amerikaan tikte aan in 48,08. ,,Dit is zwaar'', zei de zwemlegende na afloop.

De Zuid-Koreaan Tae-Hwan Park veroverde op de 400 meter vrij het eerste goud van dit WK. De olympisch kampioen plaatste zich slechts als zevende voor de finale, maar zwom op baan 1 in een tijd van 3.42,04 wel naar de titel. Hij eindigde voor de Chinese favoriet Sun Yang (3.43,24) en de Duitse titelverdediger Paul Biedermann (3.44,14).

,,Ik vond het wel prettig zo'', aldus Park. ,,Ik kon me volledig concentreren op mijn eigen race en hoefde niet op de anderen te letten.''

De Italiaanse zwemster Federica Pellegrini prolongeerde haar wereldtitel op de 400 meter vrij. Met een tijd van 4.01,97 bleef ze de Britse Rebecca Adlington (4.04,01) en de Française Camille Muffat (4.04,06) ruim voor.

De ogen in Shanghai waren ook gericht op de Braziliaan Cesar Cielo, die ondanks dopingperikelen toch mag meedoen aan de WK. Zijn aanwezigheid leidde tot veel kritiek, maar de zwemmer trok zich er niks van aan. Hij kwalificeerde zich als snelste voor de finale van de 50 meter vlinder. ,,Ik ben een zwemmer en ik ben hier om te zwemmen'', zei Cielo na zijn race.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011