CAS schrapt omstreden IOC-regel (2)

6 oktober 2011

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, met bevestiging CAS

LAUSANNE (ANP) - Voor hordenloper Gregory Sedoc en turner Yuri van Gelder gloort er hoop op deelname aan de Olympische Spelen van Londen.

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft donderdag de omstreden IOC-regel geschrapt, die bepaalt dat sporters met een schorsing van een half jaar of langer na afloop van die termijn niet aan de eerstvolgende Olympische Spelen mogen deelnemen.

Sedoc zit een straf van een jaar uit wegens drie fouten met zijn whereabouts, Van Gelder was eerder 1 jaar geschorst wegens cocaïnegebruik.

Het CAS veegde de regel donderdag van tafel. Het sporttribunaal omschreef de omstreden regel, die niet in de antidopingcode van WADA is opgenomen, als een extra straf voor sporters.

De zaak was aangekaart door het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) naar aanleiding van de zaak rond de Amerikaanse atleet LaShawn Merritt, die na een dopingstraf van 21 maanden onlangs op de WK in Daegu terugkeerde en volgend jaar in Londen zijn olympische titel op de 400 meter wil verdedigen.

Ook het IOC wilde graag een uitspraak over de rechtsgeldigheid van artikel 45, die net voor de Olympische Spelen van Peking (2008) inging.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011