Chronologie dopingzaak Contador

21 november 2011

CONTADOR

RIJSWIJK (ANP) - De Spaanse wielrenner Alberto Contador meldt zich maandag bij het sporttribunaal CAS voor een serie hoorzittingen over zijn dopingzaak uit de Tour van 2010. Contador werd betrapt op een minieme hoeveelheid clenbuterol maar de Spaanse wielerbond RFEC sprak hem desondanks vrij. Daartegen zijn wereldantidopingbureau WADA en de internationale wielrenunie UCI in beroep gegaan.

Chronologie zaak-Contador:

21 juli 2010: Contador ondergaat op de tweede rustdag van de Ronde van Frankrijk een controle die later positief blijkt te zijn.

25 juli: Contador wint voor derde keer de Tour.

24 augustus: De internationale wielrenunie UCI legt Contador een voorlopige schorsing op. Bij de controle in de Tour zijn minieme sporen van het verboden middel clenbuterol gevonden.

26 augustus: Contador vraagt contra-expertise aan.

8 september: Contra-expertise bevestigt aanwezigheid clenbuterol.

30 september: Contador laat uitlekken dat hij positief is bevonden. De renner zegt dat 'vervuild vlees' de oorzaak van alle ellende is.

1 oktober: De Duitse tv-zender ARD en de Franse sportkrant L'Equipe melden dat bij Contador sporen van weekmakers zijn gevonden. Dat kan duiden op illegale bloedtransfusies. Contador ontkent.

8 november: De UCI verzoekt de Spaanse wielerbond een strafproces te openen tegen Contador.

26 januari 2011: Contador bevestigt via een woordvoerder mediaberichten die spreken van een strafeis van een jaar.

28 januari: Contador meldt tijdens een persconferentie in beroep te gaan 'waar dat ook nodig is' tegen de schorsing van een jaar.

15 februari: Contadors advocaat bevestigt het gerucht dat zijn cliënt is vrijgesproken.

24 maart: De UCI gaat in beroep bij het CAS tegen vrijspraak.

30 maart: Het mondiale antidopingbureau WADA tekent ook beroep aan.

27 april: Het CAS wijst drie rechters aan: voorzitter Efraim Barak (Israël), de Zwitser Quentin Byrne-Sutton en de Duitser Ulrich Haas. De zaak zal in juni dienen.

29 mei: Contador wint voor 2e keer de Giro.

31 mei: Het CAS stelt de hoorzittingen uit tot begin augustus, waardoor Contador kan deelnemen aan de Ronde van Frankrijk.

24 juli: Contador besluit een voor hem tegenvallende Tour als vijfde.

26 juli: Het CAS stelt hoorzittingen op verzoek van WADA uit.

27 augustus: De data zijn bekend: 21 tot en met 24 november wordt de zaak door het CAS behandeld. Daarna neemt de instantie enkele weken de tijd om tot een oordeel te komen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011