Rasmussen en Rabobank weer tegenover elkaar

24 mei 2012

RASMUSSEN

ARNHEM (ANP) - De begroeting zal koeltjes zijn als vrijdag in Arnhem Harold Knebel, baas van de Rabobank Wielerploegen, en Michael Rasmussen elkaar treffen. Dat gebeurt in een beroepszaak, door beide partijen aangespannen over de te betalen schadevergoeding na het ontslag van de Deense wielrenner op een moment dat hij in de Tour in het geel op weg was naar Parijs.

Rasmussen komt over uit Italië, verzekert zijn advocaat André Brantjes donderdag. ,,We eisen een schadevergoeding van ongeveer 5,8 miljoen euro.'' De wielrenner ging in beroep omdat de kantonrechter in Utrecht in 2008 bepaalde dat hij 'slechts' recht had op een bedrag van 715.000 euro, te weten enkele maandsalarissen en de premie die hij zou hebben ontvangen bij tourwinst. De Raboploeg was het evenmin met de uitspraak eens. De ploeg liet, destijds nog bij monde van interim-directeur Henri van der Aat, weten dat Rasmussen helemaal geen geld moest krijgen omdat er genoeg redenen waren de renner op staande voet te ontslaan.

Rabobank wordt vrijdag vertegenwoordigd door Knebel en de advocaten Eric Vilé en Harro Knijff. Rasmussen werd in 2007 uit de Tour en uit de ploeg gezet omdat uitkwam dat hij in zijn zogenoemde whereabouts - bedoeld om dopingjagers hun controles te laten uitvoeren - gelogen had over zijn verblijfplaats voorafgaand aan de ronde. Die leugen kwam uit toen een Italiaanse tv-verslaggever meldde Rasmussen te hebben zien trainen in Italië terwijl die had opgegeven in Mexico te verblijven.

Uit een intern onderzoek kwam naar voren dat de ploegleiding - met name de kort erna opgestapte Theo de Rooij en de nog steeds actieve Erik Breukink - op zijn minst had zitten slapen. Ploeggenoten leken zich in ieder geval niet belazerd te hebben gevoeld; Rasmussen verscheen in het najaar van 2007 op het afscheidsfeestje van Michael Boogerd.

Het bedrag dat de Deen nu eist, bestaat voor 1,1 miljoen uit achterstallig salaris, de gemiste tourpremie en gemiste inkomsten uit criteriums in 2007. Volgens Brantjes heeft zijn cliënt de grootste schade pas de jaren erna geleden. ,,Hij is ernstig aangetast in eer en goede naam. Dat heeft hem miljoenen gekost.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012