WADA na 2015 strenger voor dopingzondaars (2)

2 juni 2012

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie

PARIJS (ANP/AFP) - Het wereldantidopingbureau WADA komt in de nieuwe code die vanaf 2015 zal gelden het internationaal olympisch comité IOC tegemoet. In de nieuwe regelgeving zijn dopingzondaars na het uitzitten van hun straf niet welkom op de eerstvolgende Spelen.

Het IOC kende sinds 2008 een vergelijkbare regel, waardoor onder anderen Yuri van Gelder deelname aan de Spelen in Londen kon vergeten. Het sporttribunaal CAS noemde die 'extra straf' in oktober vorig jaar illegaal. In de opzet van de antidopingcode die vanaf 2015 geldt wordt expliciet gemeld dat sporters die gestraft zijn wegens doping een extra sanctie krijgen die deelname aan de eerstvolgende Zomer- of Winterspelen na hun schorsing onmogelijk maakt.

Ook sporters die op andere manieren de dopingregels hebben overtreden, bijvoorbeeld door fouten in het opgeven van hun verblijfplaatsen in zogenoemde whereabouts of door gemiste tests, kunnen als extra straf geweerd worden van de Spelen. De nieuwe regelgeving moet bij het dopingcongres in november 2013 in Johannesburg worden aangenomen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012