Ook B-staal Frank Schleck positief (3)

20 juli 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie, met reactie ploegleider Demol in 5e alinea

LUXEMBURG (ANP) - Ook de contra-expertise heeft voor Frank Schleck geen goed nieuws gebracht. De wielrenner maakte vrijdag zelf bekend dat ook zijn B-staal positief heeft getest op het middel xipamide.

Schleck stapte dinsdag uit de Tour nadat de internationale wielrenunie UCI hem had laten weten dat in zijn urine sporen zijn gevonden van een verboden vochtafdrijvend middel. Het diureticum xipamide kan gebruik van spierversterkende hormonen of een bloedtransfusie maskeren. De coureur van RadioShack blijft echter vasthouden aan zijn onschuld en denkt dat hij 'vergiftigd' is.

,,Maar dit verandert niets voor mij'', zei Schleck. ,,Ik heb niets illegaals gedaan. Ik blijf zoeken hoe het verboden middel in mijn lichaam is terechtgekomen. Op dit moment analyseren we de dagen voor de controle van minuut tot minuut: wat at ik, wat dronk ik?''

Xipamide kan gebruikt worden tegen een hoge bloeddruk, maar het wordt ook vaak aangetroffen bij bloedtransfusies. ,,Specialisten zeggen me dat dit product gevaarlijk en zelfs dodelijk is als het wordt ingenomen in combinatie met extreme omstandigheden, zoals een wielerwedstrijd'', aldus Schleck. ,,Daarom wil ik weten hoe het in mijn lichaam kwam. Ik denk dat iemand anders daarvoor verantwoordelijk is, want ik heb niets illegaals gedaan."

De ploegleider van RadioShack, Dirk Demol, reageerde ontgoocheld op het nieuws: ,,Wij hadden dit zeker niet verwacht. Dit nieuws overvalt me compleet. Ik weet eigenlijk niet wat ik hierop moet zeggen. Hopelijk heeft dit geen gevolgen voor de ploeg in zijn geheel.''

De dopingaffaire maakt eigenlijk het rampseizoen voor RadioShack compleet. De fusie tussen RadioShack en Leopard-Trek verliep moeizaam, kopman Andy Schleck kon wegens een blessure niet deelnemen aan de Tour en vervolgens werd broer Frank dus gepakt op een verboden middel. ,,Wat er nu staat te gebeuren met Frank? Iedereen weet onderhand wel wat er gebeurt als iemand betrapt wordt op doping'', sprak Demol, verwijzende naar de regel dat dopingzondaars direct worden ontslagen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012