Negen atleten geschorst wegens doping (3)

25 juli 2012

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - Negen atleten zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen geschorst wegens overtreding van de dopingregels. Lamine Diack, de voorzitter van de IAAF, heeft dat dinsdag in Londen bekendgemaakt. ,,Deze verklaring onderstreept de aanhoudende en standvastige campagne van de internationale atletiekfederatie in de strijd tegen doping.''

De Oekraïense middenafstandsloopster Natalja Tobias is de bekendste onder de betrapte sporters. Zij won 4 jaar geleden tijdens de Spelen van Peking brons op de 1500 meter.

In zes van de positieve gevallen gaat het om de abnormale fluctuaties van de waarden in het biologisch paspoort. In de urine of het bloed van drie anderen zijn sporen gevonden van verboden prestatiebevorderende middelen. Tobias en haar landgenote Antonina Jefremova kregen testosteron toegediend, de Bulgaarse Inna Eftimova groeihormoon. Dat bleek bij een nieuwe analyse van de monsters die tijdens het WK van 2011 in Daegu werden afgenomen.

De zes atleten van wie het biologisch paspoort deed vermoeden dat er sprake was van ongeoorloofde praktijken zijn de Marokkaan Abderrahim Goumri, de Griekse Eirini Kokkinariou, de Turkse Meryem Erdogan en de Russinnen Svetlana Klioeka, Jevgenja Zinoeriva, beiden succesvol op de 800 meter, en Nailia Joelamanova. Het laatste viertal heeft inmiddels schuld bekend.

Alle overtreders krijgen een schorsing van 2 jaar, behalve Goumri en Kokkinariou. De Marokkaanse marathonloper is door zijn bond meteen voor 4 jaar buitenspel gezet. De IAAF wil die straf wegens verzwarende omstandigheden ook voor de Griekse atlete, gespecialiseerd op de 3000 meter en steeple, maar moet daarvoor waarschijnlijk naar het internationaal hof van arbitrage in Lausanne (CAS).

Eerder op de dag verdween Mariem Alaoui Selsouli, de Marokkaanse medaillekandidate voor de 1500 meter, al van het olympisch toneel. Zij testte positief op het diureticum furosemide. Een vergelijkbaar vochtafdrijvend middel werd in de Tour de Luxemburger Frank Schleck noodlottig. Als recidivist wacht Selsouli - in 2009 ging het om epo - mogelijk levenslange uitsluiting.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012