'Chinese Staat verplichtte doping' (2)

27 juli 2012

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie

SYDNEY (ANP/AFP) - De Chinese sporters werden in de jaren 80 en 90 door de Staat verplicht om verboden middelen te gebruiken. Dat zegt Xue Yinxian, in het verleden teamarts van het Chinese turnteam, vrijdag in de Australische krant Sydney Morning Herald.

,,Het gebruik van steroïden en groeihormonen maakte onder het mom van wetenschappelijk training deel uit van het trainingsregime. In de jaren 80 is het ingevoerd en iedereen moest dit accepteren'', aldus Xue Yinxian. ,,Een sporter had vaak geen idee wat hij of zij voor middelen kreeg toegediend, maar als een sporter weigerde, riskeerde hij of zij een straf. Ook wij van de medische staf waren verplicht mee te werken, want anders waren we onze baan kwijt.''

In 1994 won China maar liefst 12 gouden medailles bij de wereldkampioenschappen zwemmen. Deze prestaties kwamen toentertijd duidelijk onder verdenking te staan. Volgens de Chinese autoriteiten is er daarna ingegrepen om de sport weer 'schoon' te krijgen.

Voor aanvang van de Spelen in Londen hebben sporters en coaches voor de Chinese vlag een eed moeten afleggen waarin ze doping afzweren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012