Ook Bruyneel was spil in dopingnetwerk (3)

11 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK (ANP) - Ook de Belgische ploegleider Johan Bruyneel was een belangrijke spil in het dopingnetwerk rond Lance Armstrong. Dat blijkt uit de verklaringen van de 11 ex-ploeggenoten van de Amerikaanse coureur, die allemaal ook met Bruyneel hebben samengewerkt. In tegenstelling tot Armstrong zal de 48-jarige Belg zich nog gaan verdedigen bij het Amerikaanse antidopingagentschap Usada.

Volgens David Zabriskie kwam hij juist door Bruyneel in aanraking met dope. ,,Ik was bang voor de fysieke consequenties, maar Bruyneel stelde me gerust. Hij zei: 'epo is niet gevaarlijk. Iedereen doet het'.''

Levi Leipheimer, George Hincapie en Christian Vande Velde getuigden dat de ploegleider aanwezig was tijdens bloedtransfusies en soms zelf dope gaf aan de coureurs. ,,Hij kende de details rond transfusies vlak voor de grote ronden en hij wist wanneer je epo moest nemen om de bloedtoevoer een 'boost' te geven na een transfusie'', vertelden ze.

Tyler Hamilton, Floyd Landis en Zabriskie melden allemaal dat zowel de beruchte dokter Michele Ferrari als Bruyneel het gebruik van testosteronpleisters adviseerden, omdat dat nagenoeg niet op te sporen is. Enkele renners verklaarden ook dat de Belg bepaalde contacten had waardoor de ploeg op tijd wist wanneer er een dopingcontrole zou plaatsvinden.

Vande Velde, die nu bij Garmin fietst, werkte bij US Postal met Ferrari maar hij was terughoudend met dopegebruik. ,,In 2002 kreeg ik een uitbrander'', getuigde Vande Velde. ,,Armstrong vertelde me dat ik het dopingprogramma van Ferrari strikter moest volgen of dat ik uit het team gezet zou worden."

In 2008 reed Vande Velde voor Garmin, naar eigen zeggen dopingvrij, naar een verrassende vijfde plaats in de Ronde van Frankrijk. ,,Dat is ook het ironische. Ik won wedstrijden voor en na ik doping gebruikte, maar tijdens die periode won ik niets. Toen was ik alleen maar waterdrager."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012