Bank en ploeg worstelen met verleden

11 oktober 2012

ARMSTRONG

S a m e n v a t t i n g

UTRECHT (ANP) - De link naar de Raboploeg in het omvangrijke Usada-dossier over Lance Armstrong noopte bank en wielerteam donderdag tot een reactie. Terwijl oud-ploegbaas Theo de Rooij en oud-renner Michael Boogerd alle beschuldigingen glashard ontkennen, andere renners die reactie als onzin afdoen, stelt het huidige management de vorming van een waarheidscommissie voor.

Het was Levi Leipheimer die als getuige in de zaak rond het dopingnetwerk rond Armstrong met de verklaring kwam dat hij in zijn tijd bij de Raboploeg (2002-2004) het verboden epo gebruikte en daarbij geholpen werd door een ploegarts. Ook was er een ploeggenoot die hetzelfde middel gebruikte. Beide namen zijn in het dossier onleesbaar gemaakt. De Dopingautoriteit wil ze opvragen.

,,De bekentenissen bevestigen nogmaals dat het wielrennen in een zeer moeilijke periode zit, met name door het verleden'', staat in de verklaring. De teamleiding reageert daarin niet op de beschuldigingen. ,,Het management van de Rabobank Wielerploeg kijkt naar voren'', heet het. Harold Knebel, de huidige directeur van de ploeg, stelt voor een waarheidscommissie in het leven te roepen. ,,Laat de betrokkenen nu met hun verhaal komen. Laat nu iedereen maar alles opbiechten. Het is de enige manier om een streep onder het verleden te zetten.''

Oud-teambaas Theo de Rooij, opgestapt na de affaire rond de Deen Michael Rasmussen, hield vol niets te hebben geweten van dopinggebruik binnen zijn ploeg. ,,Een renner maakt zelf zijn keuzes, niet de ploegleider of de ploegarts. Ik heb mij daar nooit mee beziggehouden. We hebben ons aan de regels gehouden'', zo bestreed De Rooij de beschuldigingen.

Michael Boogerd reageerde al net zo stellig: ,,Ik heb nooit epo gekocht en nooit epo gebruikt. Als het gebeurd is, dan is dat heel discreet gegaan.'' Andere oud-renners, als Remmert Wielinga en de in zijn Rabotijd op epo betrapte Thomas Dekker, vonden de verklaringen van De Rooij ongeloofwaardig. ,,Als er binnen de Raboploeg mensen waren die alles wisten, was het wel het management van de ploeg. Zij wisten dus ook of er gebruikt werd en door wie'', zei Wielinga. ,,Ik heb er zelf niets van meegekregen en mij is nooit iets opgelegd, maar dat het gebeurde geloof ik best."

Ook de hoofdsponsor zelf kwam met een verklaring waarin te lezen viel dat de uitkomsten van het Usada-onderzoek worden betreurd. ,,We moeten onder ogen zien dat het erop lijkt dat structureel dopinggebruik in het verleden usance was in de wielerwereld.'' Conclusies verbindt de bank daar vooralsnog niet aan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012