SP: dopingzaken niet onder de pet (2)

11 oktober 2012

ARMSTRONG - TWEEDE KAMER

N i e u w bericht, meer informatie

DEN HAAG (ANP) - Als er betrokkenheid is van Nederlandse wielerploegen, renners of artsen bij de dopingzaken die nu naar buiten komen, dan mogen die niet onder de pet blijven. De Nederlandse Dopingautoriteit zou dan aangifte moeten doen, zodat het Openbaar Ministerie in actie kan komen.

Dat stelt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten donderdag in reactie op de publicatie van het dopingdossier van oud-wielrenner Lance Armstrong. De Amerikaanse renner Levi Leipheimer, voormalig ploeggenoot van Armstrong, heeft verklaard dat hij in zijn periode bij Rabobank epo heeft gebruikt.

Het totaal verbieden van stimulerende middelen ligt volgens haar lastig, omdat sommige ervan medicijnen zijn die voor patiënten van belang zijn.

De VVD vindt de bestrijding van de doping een verantwoordelijkheid van de sportbonden. De verhalen over een uitgebreid dopingnetwerk in het wielrennen acht VVD-Tweede Kamerlid Bart de Liefde slecht voor het aanzien van de sport. ,,Het lijkt me dat dit soort gedragingen niet helpen publiek, fans en sponsoren te binden'', aldus De Liefde.

Ook Leijten vindt de verhalen schokkend. Maar verbazen doen ze haar niet. ,,Het zou mooi zijn als er nu schoon schip gemaakt kan worden.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012