UCI ontneemt Armstrong Tour-titels (3)

22 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

GENEVE (ANP) - De UCI ontneemt Lance Armstrong al zijn zeven overwinningen in de Ronde van Frankrijk. Bovendien wordt de Amerikaan voor het leven geschorst. De overkoepelende wielerinstantie maakte maandag bekend dat het de sancties van het Amerikaanse anti-dopingbureau Usada overneemt. ,,Voor hem is er geen plaats meer in het wielrennen'', zei voorzitter Pat McQuaid. ,,De sport daarentegen heeft wel een toekomst.''

De UCI heeft ook niet de intentie tegen het rapport van Usada in beroep te gaan. ,,Wij aanvaarden de sancties'', aldus McQuaid. Via het internationaal sporttribunaal CAS had de organisatie de kans protest aan te tekenen tegen de uitspraken van Usada. Armstrong behaalde zijn zeges tussen 1999 en 2005.

,,We zijn bij een mijlpaal in het wielrennen aangekomen. Het Usada-rapport gaf ons een enorme klap, maar ik ben ervan overtuigd dat we nu een nieuwe start maken. Supporters en sponsors mogen er zeker van zijn dat het wielrennen nog wel een toekomst heeft", aldus McQuaid.

In het Usada-rapport van meer dan 1000 pagina's wordt omschreven hoe Armstrong leiding gaf aan het meest professionele en geraffineerde dopingsysteem in de geschiedenis van de sport. De conclusie was getrokken aan de hand van veel getuigenverklaringen, onder andere van oud-ploeggenoten van Armstrong.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012