APS: Begrip voor beslissing Rabobank; dopingvrij wielrennen blijft mogelijk

23 oktober 2012

Dit is een origineel persbericht.

MarketResponse vroeg 633 Nederlanders van 18 jaar en ouder hoe zij denken over de beslissing van Rabobank om na 17 jaar de sponsoring van de Raboploeg te beëindigen. Ruim de helft van de Nederlanders vindt de beslissing van de bank om zich terug te trekken als sponsor terecht. Het geloof in een dopingvrije wielersport blijft echter bij bijna tweederde van de Nederlanders bestaan.

Uit een eerder onderzoek (17 oktober 2012) van MarketResponse bleek dat een grote meerderheid van de Nederlanders geen noodzaak zag in het beëindigen van het sponsorcontract. 19 oktober jl. verbrak Rabobank (toch) haar banden met de professionele wielersport. MarketResponse hield een vervolgonderzoek naar de gevolgen van deze beslissing.

'Nederlander' begrijpt beslissing Rabobank

Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat Rabobank een terechte beslissing heeft genomen. Zij zouden hetzelfde doen wanneer zij in de schoenen van de bank hadden gestaan. Slechts 1 op de 5 is het oneens met de beslissing. 70% geeft aan dat het goed is dat Rabobank zich wil onttrekken aan illegale praktijken in de wielersport. De mening dat Rabobank terecht stopt als sponsor van de Raboploeg is significant vaker van toepassing op de 'niet wieler-liefhebbers' (56%) dan voor de liefhebbers van de sport (34%).

Beeld over Rabobank voor grootste groep onveranderd

De gevolgen voor het beeld van Rabobank naar aanleiding van de beslissing afgelopen vrijdag lijken beperkt. 57% van de Nederlanders geeft aan dat haar beeld van de bank onveranderd is. Bijna een kwart heeft een positiever beeld gekregen. Specifiek onder klanten van de Rabobank is het beeld van hun bank voor de meesten ongewijzigd gebleven.

Wielersport niet verloren

Ondanks het begrip voor de beslissing van Rabobank, vindt 65% dat een dopingvrije professionele wielersport wel degelijk mogelijk is. Tevens vindt tweederde het nog steeds goed dat het bedrijfsleven profrenners sponsort. Met name de wielerliefhebber gelooft nog in een dopingvrije wielersport. Bijna de helft van de wielerliefhebbers vindt dat Rabobank zich had moeten inzetten om de sport dopingvrij te krijgen.

De Nederlandse wielersport lijkt nog niet verloren. Ruim de helft van de Nederlanders is het oneens met de stelling dat de Nederlandse wielersport ten onder gaat door de beslissing van de Rabobank. 80% vindt het bovendien een goede zaak dat Rabobank doorgaat met de sponsoring van het amateur- en jeugdwielrennen. De vraag blijft echter bestaan of Rabobank door haar beslissing een kans laat liggen om haar geliefde sport 'schoon' te krijgen.

http://www.marketresponse.nl/sportzomertracker/

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een landelijk representatief onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd van vrijdag 20 tot maandag 22 oktober onder 633 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Dit onderzoek is onderdeel van de SportZomerTracker (link) die heeft gelopen van week 26 t/m week 30 onder ruim 840 respondenten.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Tim de Broekert, Research Consultant, 033 330 3211, of Hein van Beek, Account Director bij MarketResponse 06-13905984.

Dit is een origineel persbericht.

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012