McQuaid: geen reden Verbruggen te verdenken (3)

22 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

GENÈVE (ANP) - Pat McQuaid, voorzitter van de UCI, heeft geen enkele reden om te vermoeden dat Hein Verbruggen enige rol in de dopingaffaire rond Lance Armstrong heeft gespeeld. ,,Uit niets blijkt dat Hein Verbruggen iets verkeerds heeft gedaan'', zei hij maandag tijdens een persconferentie waarin bekend werd dat Armstrong al zijn zeven tourtitels kwijt is.

Verbruggen, van 1991 tot 2005 voorzitter van de internationale wielerunie UCI, werd beschuldigd door Kathy LeMond. De vrouw van tweevoudig tourwinnaar Greg LeMond beweerde, naar nu bleek, in 2006 dat de Nederlandse topbestuurder 500.000 dollar van sponsor Nike in 1999 had ontvangen om een positieve dopingtest van de onttroonde Lance Armstrong weg te moffelen.

Oud-renners Floyd Landis en Tyler Hamilton verklaarden dat de UCI een positieve dopingtest van Armstrong uit de Ronde van Zwitserland in 2001 zou hebben laten verdwijnen. Destijds was Verbruggen voorzitter van die unie. Hij is nu erevoorzitter. Ook maakte hij jarenlang deel uit van het IOC.

,,Er waren geen positieve tests, er was dus ook niets om onder de mat te schuiven'', herhaalde McQuaid. ,,Dat blijven we ten stelligste ontkennen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012