Kranten doen oproep aan wielersport (2)

27 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

BRUSSEL (ANP) - Vijf Europese kranten, waaronder de Franse sportkrant L'Equipe en de Belgische krant Het Nieuwsblad, hebben zaterdag in een open brief een oproep gedaan tot een hervorming van de wielersport.

Dat gebeurt naar aanleiding van de affaire ronde Lance Armstrong en de rol van de internationale wielrenunie UCI daarin. De kranten stellen onder meer dat de sport bedreigd wordt door tal van dopingzaken en het niet daadkrachtig optreden daarin van de UCI. Onder de aanbevelingen valt de instelling van een commissie onder verantwoordelijkheid van wereldantidopingbureau Wada die de rol van de UCI moet onderzoeken. Ook stellen de kranten voor de dopingcontroles voortaan enkel nog onder verantwoordelijkheid van het Wada of de landelijke antidopingbureaus te laten plaatsvinden.

Verder vragen ze om strengere straffen voor dopingzondaars, een nauwere betrokkenheid en grotere verantwoordelijkheid van de sponsors en hervorming van de WorldTour. Het puntensysteem daarvan moet op de schop en het toekennen van licenties moet meer open en transparant.

Tot slot vraagt de groep kranten, verder bestaande uit het Waalse Le Soir, het Engelse The Times en La Gazzetta dello Sport uit Italië, de vorming van een zogenoemde Staten-Generaal van de wielersport. Die instantie zou voor de start van het komende seizoen een nieuwe organisatie en nieuwe regels moeten definiëren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012