De Jongh weg bij Sky na dopingbekentenis (3)

29 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

RIJSWIJK (ANP) - Steven de Jongh heeft toegegeven dat hij in zijn wielerloopbaan een verboden product heeft gebruikt. Door die bekentenis moet hij stoppen als ploegleider bij Team Sky. Dat heeft de Britse wielerploeg maandag bevestigd.

Mede door de affaire rond Lance Armstrong heeft Sky nieuwe regels opgesteld binnen de ploeg. Elke werknemer is verplicht een verklaring te ondertekenen waarin hij aangeeft nooit doping te hebben gebruikt. De Jongh, in het verleden renner bij TVM, Rabobank en QuickStep, bekende daarop.

,,We twijfelen niet aan de manier waarop Steven voor ons werkte en zijn benadering van het wielrennen. Hij was de afgelopen 3 jaar een zeer gewaardeerde ploegleider en collega'', liet teambaas Dave Brailsford in een persverklaring weten. ,,Steven verdient respect voor de moed die hij heeft getoond door eerlijk te zijn over het verleden. Wij zullen ons best doen hem te steunen. We wensen hem het allerbeste toe bij de volgende stap in zijn loopbaan.''

Afgelopen weekeinde meldde de Britse krant Daily Telegraph al dat De Jongh en Sean Yates zouden opstappen als ploegleiders bij Team Sky, de ploeg van tourwinnaar Bradley Wiggins. Het team bevestigde daarop zondag alleen het vertrek van Yates en benadrukte dat diens afscheid niets met doping te maken had.

De Jongh is de derde ploegleider die vertrekt bij Sky, waar ook de Nederlander Servais Knaven werkzaam is. Vorige week kondigde de Amerikaan Bobby Julich al zijn vertrek aan. Hij had toegegeven als renner het verboden middel epo te hebben gebruikt. Het team maakte eerder ook al een einde aan de samenwerking met Geert Leinders, de freelance ploegarts die eerder bij Rabobank werkte.

De Jongh (38) maakte deel uit van de TVM-ploeg die in 1998 de Tour verliet na beschuldigingen van epogebruik. Op zijn erelijst prijken onder meer een zege in de E3 Prijs en twee overwinningen in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012