Helminen positief op probenecide (3)

12 november 2012

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

BRUSSEL (ANP) - De Finse profwielrenner Matti Helminen is tijdens de Ronde van Luxemburg betrapt op het gebruik van probenecide, een bijna vergeten maskeringsmiddel maar nog wel op de dopinglijst. De zesvoudig nationaal kampioen tijdrijden, toen nog in dienst van Landbouwkrediet, leverde na afloop van de tweede etappe op 31 mei een positieve plas in. In beide urinestalen werd een kleine hoeveelheid (0,6 tot 0,9 nanogram/ml) probenecide gevonden.

De Belgische wielerbond heeft Helminen voor 2 jaar geschorst. De 37-jarige Fin gaat de straf aanvechten bij het Hof van Arbitrage (CAS) in Lausanne. Het is voor hem een raadsel hoe hij de stof heeft binnengekregen, waarschijnlijk onbewust via 'vervuilde' voeding. ,,Ik ben met de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer op zoek naar de oorzaak.'' In de media werd Helminen, die in september zijn contract al inleverde, in eerste instantie beticht van epogebruik. Dat was voor hem reden maandag met een toelichting te komen.

Probenecide werd in 1988 wereldnieuws toen de Spanjaard Pedro Delgado als drager van de gele trui in de Tour het middel bleek te hebben geslikt. Dat was destijds overigens niet verboden maar wel verdacht. Artsen schreven het medicament soms voor in combinatie met antibiotica om die langer in het lichaam te houden, maar het kan ook de uitscheiding van de afbraakproducten van anabole steroïden voorkomen.

,,Mij is verteld dat probenecide een sterk verouderd geneesmiddel is. In de sport heeft men naar verluidt verondersteld dat het een effectieve maskerende werking heeft. Het werkt in die hoedanigheid slechts bij een hoge dosis en probenecide is bovendien zeer gemakkelijk aan te tonen. Ik heb begrepen dat het daarom in de dopingpraktijken niet meer toegepast wordt'', liet Helminen weten, die ook zei voorstander te zijn van een streng en eerlijk dopingbeleid.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012