Atletencommissie: meer geld voor wielrensters (3)

15 november 2012

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 3e alinea

NYON (ANP) - De atletencommissie van de internationale wielrenunie UCI wil dat de wielrensters evenveel prijzengeld krijgen als hun mannelijke collega's. Dat is een van de voorstellen die zijn gedaan tijdens het jaarlijkse overleg van de leden van commissie.

De UCI is al van plan om vanaf volgend jaar bij de wereldkampioenschappen de financiële beloning gelijk te trekken. Dit is goed nieuws voor Marianne Vos, die dit jaar in Valkenburg de wereldtitel veroverde op de weg en in het veldrijden. Ook stelt de commissie voor dat de ploegen uit de World Tour gaan investeren in het vrouwenwielrennen en dat er meer wedstrijden komen.

Vos is zelf lid van de atletencommissie. De olympisch kampioene is blij dat haar tak van sport zoveel aandacht heeft gekregen tijdens de bijeenkomst. ,,Het gaat ons ook echt niet om het geld'', aldus de Brabantse. ,,Maar vooral om de toekomst van het vrouwenwielrennen. Het is toch wel tijd dat we afstappen van het idee dat wij fietsen op amateurbasis. We moeten onszelf serieus gaan nemen. Pas als wij dat doen, dan doet het grote publiek dat ook.''

De commissie kan slechts voorstellen doen. Het is aan de UCI om veranderingen door te voeren. ,,Daarbij zijn we aan regels verbonden. Het zal daarom ook niet zomaar voor elkaar zijn. Daarbij heb je toch druk van hogerhand nodig. Het zal ook zeker bij organisatoren wel tot discussie leiden. Maar hopelijk kunnen we op deze manier wel iets forceren. We merken nu dat het heel breed wordt gedragen en dat er veel enthousiasme is.''

Vos heeft de afgelopen tijd ook wel gemerkt dat de sport meer aandacht en waardering heeft gekregen. ,,Maar het is belangrijk dat we nu nog een stap kunnen maken zodat het vrouwenwielrennen ook echt professioneel wordt'', stelt Vos.

In de strijd tegen doping stelt de commissie voor bij een positieve test niet alleen de renner, maar ook het team te straffen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012