Antidopingbureau: Osaka-regel overbodig (2)

19 november 2012

N i e u w bericht, meer informatie

MONTREAL (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA neemt in de nieuwe antidopingcode geen speciale regel op om dopingzondaars te weren van de Olympische Spelen. Daarmee komt het agentschap terug op een eerder voornemen om de zogeheten Osaka-regel van het IOC wel te volgen.

Volgens WADA is een dergelijke regel overbodig als in de nieuwe code, die in 2015 van kracht wordt, zwaardere straffen zijn opgenomen. Atleten krijgen dan een schorsing van 4 jaar opgelegd in plaats van de huidige 2 jaar voor een ernstig dopingvergrijp. ,,Als er meer schorsingen van 4 jaar komen, missen atleten vanzelf de eerstvolgende Olympische Spelen'', aldus een woordvoerder.

Het IOC hanteerde sinds 2008 de regel dat sporters met een dopingschorsing van meer dan 6 maanden niet mochten meedoen aan de eerstkomende Olympische Spelen. Hoewel het sporttribunaal CAS die regel in oktober vorig jaar illegaal noemde, wilde WADA aanvankelijk wel expliciet de IOC-regel vermelden in de nieuwe code. Daar ziet het bureau dus nu vanaf.

WADA wil de straffen met name verhogen voor vergrijpen als het gebruik van anabolen, groeihormonen, maskerende middelen en de handel in doping. ,,Atleten moeten beseffen dat zij een zware prijs betalen als ze met opzet doping gebruiken'', aldus voorzitter John Fahey van WADA.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012