Belangrijke les voor Toussaint bij EK

23 november 2012

EK KORTEBAAN

CHARTRES (ANP) - Kira Toussaint slaagde er vrijdag niet in haar glansrijke optreden bij de Europese kampioenschappen kortebaan te verzilveren. Na haar indrukwekkende Nederlands record in de halve eindstrijd moest ze vrijdag genoegen nemen met een vierde plaats in de finale van de 100 meter rugslag.

Met haar tijd van 58,22 was de dochter van olympisch kampioene Jolanda de Rover beduidend langzamer dan de nationale toptijd die ze donderdag met 57,16 neerzette. ,,Een finale zwemmen is toch wel andere koek'', zei Toussaint na afloop. ,,Ik ben heel wat hamers tegengekomen in de laatste baan. Ik heb mezelf opgeblazen omdat ik te hard weg ging. Het was toch wel spanning en ik wilde zo graag. Maar ik baal heel erg van die vierde plek.''

Er kwam na haar verrassende optreden van donderdag ook wel veel op haar af. ,,Mijn telefoon stond niet stil. Dat was echt bizar. Ik dacht eigenlijk dat ik wel nuchter was. Maar ik vond dit niet normaal.'' Haar optreden in de finale was voor Toussaint vooral een belangrijke les. ,,Ik heb hier wel heel erg veel van geleerd. Ik weet nu hoe het werkt. Dat is wel heel belangrijk. Ik zwem hier nog de 50 rug en de 200 rug en daar heb ik heel veel zin in.''

Vlak achter Toussaint finishte Sharon van Rouwendaal in 58,57 als vijfde. De zwemster uit Eindhoven is op de weg terug nadat duidelijk werd dat ze tijdens de Olympische Spelen werd gehinderd door een geblokkeerde heup. ,,De eerste 50 meter kostte meer energie dan gister, maar het geeft nog steeds vertrouwen voor zondag'', aldus Van Rouwendaal, die zondag start op de 200 meter rug.

Ook Joeri Verlinden eindigde op de ondankbare vierde plaats, op de 100 meter vlinder. De pupil van coach Martin Truijens tikte aan in een tijd van 50,97. De Fransman Medhy Metella pakte het brons in 50,66. Het goud ging in 49,98 naar de Rus Jevgeni Korotisjkin. Verlinden baalde van zijn tweede vierde plek bij de EK. ,,Waar kan dat abonnement opgezegd worden?'', vroeg hij zich af.

De pas 16-jarige Maaike de Waard verraste door zich te plaatsen voor de finale van 50 vlinderslag. In de eindstrijd finishte ze als achtste in 26,39 en scherpte hiermee opnieuw het nationaal record in haar leeftijdscategorie aan.

Joost Reijns maakte voor het eerst weer zijn opwachting bij de EK sinds hij werd getroffen door teelbalkanker. De ziekte kwam vorig jaar aan het licht bij een dopingcontrole. Hij haalde op de 100 meter vrij de halve eindstrijd, maar daarin was zijn persoonlijk record van 48,05 niet genoeg voor een plek in de finale.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012