IOC pakt vier atleten olympische medaille af (2)

5 december 2012

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het internationaal olympisch comité heeft woensdag besloten vier atleten die tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene het erepodium haalden hun medaille af te pakken wegens overtreding van het dopingreglement. Nieuwe analyses hebben uitgewezen dat ze indertijd verboden spierversterkende middelen hebben gebruikt.

Het gaat om de Oekraïense kogelstoter Joeri Belonog, die goud veroverde, de Wit-Rus Ivan Tichon (zilver bij het kogelslingeren), diens landgenote Irina Jatsjenko (discus) en de Russin Svetlana Kriveljova (kogel). Laatstgenoemde atletes eindigden in hun discipline als derde.

Tichon raakte voor de tweede keer een medaille kwijt. Hij moest het olympisch brons van 2008 ook al inleveren wegens doping. Het IOC liet weten dat mogelijk nog een vijfde medaillewinnaar van Athene wordt gediskwalificeerd, maar wilde de naam nog niet vrijgeven omdat de procedure rond de nieuwe test nog niets is afgerond.

Sinds de Spelen van 2004 worden alle afgenomen urinemonsters bewaard in Lausanne, in principe voor 8 jaar. Het IOC heeft het laboratorium gevraagd 105 stalen opnieuw te analyseren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012