Opnieuw dopingbekentenis oud-renner Rabobank (3)

3 januari 2013

N i e u w bericht, meer informatie vanaf de 4e alinea

HILVERSUM (ANP) - Opnieuw heeft een oud-renner van Rabobank tegenover de NOS gezegd dat binnen de ploeg doping werd gebruikt. De Oostenrijkse coureur Peter Luttenberger wordt genoemd als dopingzondaar en ook Michael Boogerd komt weer ter sprake.

De nieuwe getuige herinnert zich hoe hij in de jaren negentig in het vliegtuig een gesprek opving tussen Boogerd en mensen van de ploegleiding. ,,We zaten in het vliegtuig naar Spanje voor het eerste trainingskamp van het jaar. Boogerd was in paniek omdat zijn hematocrietwaarde slechts 37 was." De maximaal toegestane waarde voor renners is 50.

,,Hoe moet dat nou?", vervolgde Boogerd volgens de bron. ,,Mijn wedstrijden komen eraan, maar ik kan toch niet koersen met een hematocriet van 37! Dokter Geert Leinders moest uitvoerig op hem inpraten dat het wel goed zou komen. En Theo de Rooij zat daar vlak naast en deed gewoon mee aan dat gesprek."

Volgens de oud-renner gebruikte zijn toenmalige collega Luttenberger ook. ,,Ik sliep bij Peter op de kamer. Hij trok zich op een bepaald moment terug in de badkamer. Ik mocht niet binnenkomen van hem. Maar ik moest plassen en na een paar minuten ben ik toch maar gewoon de badkamer binnengegaan. Zat 'ie daar met een centrifuge zijn bloed te checken." Verscheidene renners zouden ook in het bezit zijn geweest van zo'n centrifuge.

Vorige maand liet ook een andere oud-coureur van de Rabobank weten dat de renners voor epo terechtkonden bij de Belgische ploegarts Leinders. Ook de andere bron zegt dat er sprake was van een structureel gebruik van verboden middelen. ,,De eerste keer dat ik bij Leinders kwam, vertelde hij me dat ik in 2 jaar tijd naturel naar een hoog niveau zou worden gebracht. Daarna zouden we gaan pieken. Toen ik vroeg wat hij daarmee bedoelde, antwoordde Leinders: 'daar kom ik nog wel op terug'. Ik wist meteen dat ik daar nooit aan zou meedoen. Ik dacht - heel naïef - dat ik het op talent zou redden, maar dat bleek een misvatting."

Boogerd liet eerder in een reactie weten dat Leinders geen dopingdokter was.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013