Armstrong bood Usada kwart miljoen (2)

8 januari 2013

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP) - Lance Armstrong heeft het Amerikaanse antidopingbureau Usada in 2004 via een tussenpersoon aangeboden bijna een kwart miljoen dollar (momenteel 191.000 euro) te doneren ter ondersteuning van de strijd tegen doping. Dat heeft directeur Travis Tygart onthuld in het tv-programma 60 Minutes Sports dat woensdag wordt uitgezonden door CBS.

De Amerikaanse wielrenner raakte eind vorig jaar zijn zeven tourzeges kwijt nadat hij schuldig was bevonden aan het systematisch gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en methoden. ,,Ik was stomverbaasd'', zegt Tygart tegen interviewer Scott Pelley over het aanbod. ,,Een duidelijk geval van belangenverstrengeling voor ons. We hebben ook niet geaarzeld dat geld te weigeren.''

De Usada-baas noemde het exacte bedrag niet maar zei wel dat het meer dan 150.000 dollar was. Toen Pelley zei dat hem ter ore was gekomen dat het om 250.000 dollar ging, reageerde Tygart met: ,,In die orde van grootte was het.'' Hij voegde er ook nog eens ten overvloede aan toe dat Armstrong de internationale wielrenunie UCI een ton had gegeven.

Armstrong noch zijn woordvoerder wilde in het tv-programma reageren op de uitlatingen van Tygart. Deze betichtte de renner, zijn team en de begeleidingsstaf ook opnieuw van maffia-achtige praktijken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013