IOC: Armstrong moet medaille teruggeven (2)

17 januari 2013

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP/RTR) - Lance Armstrong is de bronzen medaille die hij in 2000 behaalde op de Olympische Spelen kwijt. Dat heeft een official van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag tegen persbureau Reuters gezegd.

,,We hebben een verzoek geschreven om de medaille van Sydney terug te sturen'', aldus de official. Het IOC wilde de op de individuele tijdrit behaalde plak al geruime tijd terugnemen, maar besloot in december te wachten tot wielerunie UCI de renner zijn titels zou hebben afgenomen. Ook moest worden gewacht tot de beroepstermijn was verlopen.

Het IOC liet eerder op de dag weten dat Armstrong de medaille zou moeten inleveren, als hij in het interview met Oprah Winfrey bekend heeft doping te hebben gebruikt. Volgens verschillende bronnen zal de van zijn voetstuk gevallen wielrenner dat ook doen. Het interview is eerder in de week al opgenomen, maar wordt in de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) pas uitgezonden.

Armstrong werd bij de Spelen van Sydney derde in de individuele tijdrit achter de Rus Vjatsjeslav Ekimov en de Duitser Jan Ullrich. De Spanjaard Abraham Olano werd achter Armstrong vierde, maar de kans is klein dat hij alsnog het brons krijgt omgehangen. Het IOC houdt de derde plaats zo goed als zeker vacant, zoals het eerder ook al deed bij de medailles die werden afgenomen bij de eveneens vanwege doping geschorste Amerikaanse sprintster Marion Jones.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013