Vakbond wielrenners tegen KNWU-akkoord (2)

17 januari 2013

N i e u w bericht, meer informatie

'S-GRAVENMOER (ANP) - De Nederlandse profwielrenners moeten voorlopig het akkoord negeren dat de wielrenunie KNWU en de drie nationale profploegen deze week hebben gesloten. Dat adviseert de vereniging van beroepswielrenners, de VVBW, die opkomt voor de belangen van de coureurs.

,,Er is nog te veel onduidelijkheid over het akkoord. Daarnaast kunnen onze leden niet goed de gevolgen inschatten wanneer de bijbehorende verklaring wordt ondertekend'', zei secretaris John van den Akker donderdag. De vakbond voelt zich bovendien gepasseerd in het voortraject.

De KNWU en de Nederlandse profploegen kwamen maandag naar buiten met een plan van aanpak tegen dopingzondaars in het peloton. De renners moeten onder meer voor 1 april naar waarheid een vragenlijst invullen, de zogenoemde verklaring van gedrag, waarin ook vragen over hun mogelijke dopingverleden staan.

De VVBW gaat het akkoord toetsen op juridische en morele gronden. De vakbond wil daarnaast met de internationale belangenorganisatie CPA en de internationale wielrenunie UCI praten over het Nederlandse akkoord, ook om te kijken of die wel stand kan houden binnen de internationale regelgeving. Pas daarna brengt de VVBW een advies uit aan de renners over het akkoord en de te ondertekenen verklaring.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013