'Thomas Dekker klant van dopingarts Fuentes' (3)

23 januari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

RIJSWIJK (ANP) - Wielrenner Thomas Dekker was één van de klanten van de beruchte Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. De huidige coureur van Team Garmin-Sharp zou minimaal vijf keer in het geheim bloed hebben laten opslaan bij de gewraakte dokter. NRC Handelsblad en de Volkskrant maken woensdag melding van de samenwerking tussen Fuentes en Dekker.

De Nederlandse wielrenner, die in juli 2009 voor 2 jaar werd geschorst na een positieve controle op het verboden middel dynepo, zou in het voorjaar van 2006 als toenmalig Rabobankcoureur zeker twee van die opgeslagen bloedzakken hebben gebruikt voor een transfusie. In die periode won hij de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Uit documenten van Operación Puerto, het Spaanse onderzoek naar het omvangrijke dopingnetwerk van Fuentes, zou blijken dat Dekker onder de schuilnamen 'renner 24' en Clasicómano Luigi' staat vermeld. Andere bekende wielrenners als Jan Ullrich, Ivan Basso, Alejandro Valverde, Tyler Hamilton en Alberto Contador zouden eveneens onder een codenaam tot de klantenkring van Fuentes hebben behoord.

De Spaanse politie deed op 23 mei 2006 een inval op diverse adressen in Madrid waar Fuentes en zijn medewerkers hun illegale praktijken uitoefenden. Daarbij werden liefst 185 gecodeerde bloedzakken aangetroffen, naast allerlei verboden middelen als epo, groeihormomen en steroïden. Meer dan 200 sporters uit uiteenlopende sportdisciplines zouden klant zijn geweest bij Fuentes.

In Madrid begint maandag het strafproces rond Operación Puerto. Naast dopingsarts Fuentes staan vijf andere verdachten terecht wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van anderen. Sommige wielrenners, onder wie Contador en Basso, zijn opgeroepen om onder ede te getuigen.

Thomas Dekker verklaarde eerder woensdag dat hij van plan is om binnen 2 weken bij de NederlandseDopingautoriteiteen volledige bekentenis af te leggen over zijn dopingverleden. Hij zal daarbij man en paard noemen, zo liet hij weten. Dekker gaf zaterdag in NRC Handelsblad al te kennen dat hij in zijn tijd bij de Rabobankploeg epo en bloeddoping gebruikte.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013