Ploeg laat Kemna na bekentenis niet vallen

24 januari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

DEVENTER (ANP) - Tien jaar hing het geheim als een molensteen om zijn nek. En zeker de helft van die periode wist ook zijn baas Iwan Spekenbrink dat zijn ploegleider Rudi Kemna als renner zich had vergrepen aan het wondermiddel van de wielersport, epo. Maar er werd niets mee gedaan, omdat het 'de tijd er niet voor was'.

Donderdagmorgen kwam de biecht, op het hoofdkantoor van wielerploeg Argos-Shimano. Het gebeurde onder de druk van de actualiteit die wordt beheerst door dopingbekentenissen. Het interview in NUsport met de onthulling van Kemna lag al klaar voor de verzamelde media. En ruim een half uur later en vele bespiegelingen verder kwam er nog een mededeling. ,,Op eigen verzoek wordt Rudi een schorsing van een halfjaar opgelegd, omdat hij vindt dat deze straf erbij hoort. Maar we blijven als ploeg achter hem staan'', zei Spekenbrink.

Die verbanning is conform de afspraken in het antidopingconvenant dat de drie grote wielerploegen met de KNWU hebben opgesteld. ,,We voeren de opgestelde maatregelen wel uit, maar het is niet ons plan van aanpak'', zo benadrukte Spekenbrink zijn eerder al geuite onvrede. Volgens hem is het convenant onvoldoende gericht op de toekomst. Bovendien heeft de vakbond voor wielrenners aangegeven dat er te veel onvolkomenheden zijn om akkoord te gaan met de overeenkomst.

Kemna nam in het voorjaar van 2003 doping en stopte er alweer mee na Gent-Wevelgem, toen hij in paniek raakte bij een controle. Hij vroeg en kreeg epo van de teamarts van destijds, Peter Janssen. ,,Ik weet hoe ik toen in het wielrennen stond'', vertelde de Twent over die tijd. ,,Ik wist ook absoluut dat ik niet aan de doping wilde, maar de cultuur kreeg me te pakken. Het ging stap voor stap, op basis van een onderling vertrouwen met de dokter.''

Het was volgens Kemna daarna geruime tijd niet het moment in het openbaar spijt te betuigen. Ook in 2008 nog niet, toen Spekenbrink met zijn prestigieuze plannen, later vervat onder de werknaam Project 1t4i, startte en van Kemna’s verleden hoorde. ,,Ik vond zijn verhaal eerlijk en overtuigend. Daarnaast gaf Rudi heel duidelijk aan hoe hij in het wielrennen stond en hoe hij zijn functioneren zag. De dokter is later vertrokken, omdat ik niet langer in hem geloofde'', aldus de manager.

,,Ik schaam me. Tegelijkertijd ben ik trots dat ik een deel ben van deze ploeg. Wij streven naar een schone sport en daarbij hebben we iedereen nodig: bonden, sponsors, andere ploegen en de media. Met dit verhaal ben ik dagelijks bezig'', besloot Kemna.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013