Put van paria tot volksheld in Burkina Faso

8 februari 2013

AFRIKA CUP

JOHANNESBURG (ANP) - Verguisd in België, maar een volksheld in Burkina Faso. Paul Put is van het ene in het andere uiterste beland. Ruim 5 jaar nadat hij in België voor het leven werd geschorst vanwege zijn rol in een omvangrijk gok- en omkoopschandaal, staat de 56-jarige Belg in de finale van het toernooi om de Afrika Cup. Put werkt bij Burkina Faso hard aan eerherstel en hoopt zelfs op rehabilitatie in België. ,,Ik weet dat het heel moeilijk gaat worden, maar ik droom van een nieuwe kans in mijn land'', zei Put onlangs.

De trainer uit Antwerpen werd in 2006 ontmaskerd als hoofdrolspeler in een enorm omkoopschandaal, geleid door de Chinese gokbaas Zhuyen Ye. Als trainer van Lierse SK zou Put 75.000 euro per wedstrijd hebben gekregen van Ye om in twee relatief onbelangrijke Belgische duels een B-team op te stellen en de uitslag daarmee te beïnvloeden. Chinese goksyndicaten verdienden daar bakken met geld mee. Toen de zaak aan het licht kwam, werd Put op staande voet ontslagen. De Belgische voetbalbond strafte hem in eerste instantie voor het leven; later werd die straf teruggebracht tot een schorsing van 3 jaar.

Het spraakmakende rapport dat Europol maandag presenteerde over grootschalige matchfixing in de voetbalwereld, verbaasde Put geenszins. ,,Dat is de realiteit, maar wat kan je daar aan doen?'', zei de Belg. ,,Helaas gebeuren zulke dingen in elke sport.'' De Belg leeft mee met oud-wielrenner Lance Armstrong, die zijn hele carrière werd beschuldigd van doping en dat vorige maand uiteindelijk toegaf. ,,Iedereen wijst altijd naar Armstrong, maar bijna alle wielrenners namen doping. Als het over matchfixing gaat, gaat het altijd over mij. Maar in die tijd was het hele Belgische voetbal ziek.''

Put werkt hard om zijn geschonden blazoen weer op te poetsen. ,,Daar vecht ik dag en nacht voor. De successen van de laatste tijd geven wel voldoening. Zelfs in België zie ik het beeld dat ze van mij hebben veranderen.'' Na zijn 'verbanning' uit België boekte hij eerst als bondscoach van Gambia aansprekende resultaten; nu verbaast Put met Burkina Faso vriend en vijand. De 'Hengsten' kwamen in het verleden op de Afrika Cup slechts één keer door de groepsfase, maar staan nu zondag in de finale tegen Nigeria.

,,Voor het toernooi heb ik mijn spelers ingeprent dat ze in zichzelf moeten geloven en heel ver kunnen komen. We zijn als een hechte familie. Nigeria heeft een topploeg en wordt gezien als favoriet. Maar wij zijn ook heel sterk'', aldus Put, voor wie winst van de Afrika Cup de ultieme genoegdoening zou zijn. Misschien opent het zelfs wel de weg terug naar België.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013