Spaanse ex-renners ontkennen doping (2)

12 februari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

MADRID (ANP) - De vier Spaanse oud-wielrenners Joseba Beloki, Unai Osa, David Etxebarria en Isidro Nozal volgden geen dopingprogramma bij de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Dat vertelden ze dinsdag tijdens het proces over de dopingaffaire Operación Puerto.

Van het viertal bekende alleen Nozal dat Fuentes wel eens bloed bij hem heeft afgenomen. De oud-coureur liet zich naar eigen zeggen alleen maar onderzoeken. Hij weet niets van bloedtransfusies.

Het viertal koerste in 2006 net als Jörg Jaksche voor de Spaanse ploeg Liberty Seguros. De 36-jarige Duitser legde maandag wel belastende verklaringen tegen Fuentes. Tweevoudig tourwinnaar Albert Contador, in het verleden ook actief voor Liberty Seguros, wordt op 22 februari gehoord.

In het proces staat Fuentes niet terecht voor het verschaffen van doping, omdat de huidige antidopingwetten in 2006 nog niet bestonden. Wel wordt hij verdacht van 'misdaad tegen de volksgezondheid'.

Hem hangt een celstraf van 2 jaar boven het hoofd. De Spaanse arts gaf eerder al toe niet alleen met wielrenners te hebben gewerkt, maar ook met een voetballer, atleet en een bokser. Namen noemde hij amper, omdat rechter Julia Santamaria hem dat niet wilde verplichten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013