Florant met verre sprong naar goud (2)

16 februari 2013

NK INDOOR

N i e u w bericht, meer informatie

APELDOORN (ANP) - Hinkstapspringer Fabian Florant heeft zaterdag voor de vierde keer de nationale indoortitel bij het hinkstapspringen op zijn naam geschreven. De atleet van Haag Atletiek deed dat in het Omnisport van Apeldoorn met een sprong van 16,45 meter, verder dan ooit bij een Nederlandse titelstrijd.

Florant kwam deze winter zelfs al tot een afstand van 16,73, waarmee hij zich kwalificeerde voor de EK indoor over 2 weken in Göteborg. ,,Als je nagaat dat ik geen trainer heb en geen sponsors, dan kan ik tevreden zijn met deze sprong. En dan had ik ook nog een jetleg, omdat ik net in Nederland ben'', zei de springer, die is geboren op het eiland Dominica, maar sinds een aantal jaren een Nederlands paspoort bezit.

Hij ging zaterdag overigens opnieuw ruim over het Nederlands record uit 1988, dat met 16,24 nog altijd in handen is van Frans Maas. Florant laat echter steeds geen dopingcontroles uitvoeren, waardoor zijn sprongen niet erkend kunnen worden als record. ,,Ik train de meeste tijd van het jaar in Miami en doe veel wedstrijden in de Verenigde Staten. Het is daar vreselijk omslachtig om een dopingcontrole aan te vragen'', lichtte hij toe. Ook voor de NK in Apeldoon had hij kennelijk geen controle aangevraagd.

Het grote doel van Floriant is niet zozeer dat Nederlands record, maar de magische grens van 17 meter. ,,Nu ik geen trainer meer heb en geen financiële ondersteuning, ben ik toch een stuk minder onstpannen. Ik moet hard werken en alles zelf regelen. Zou ik die sores niet hebben, dan was ik waarschijnlijk al over de 17 meter gesprongen. Nu profiteer ik wel van mijn basis. Na 4 jaar intensieve training is mijn techniek in balans; ik kan eigenlijk altijd wel rekenen op een sprong van 16,50 meter.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013