FIFA voert biologisch paspoort voetballers in (2)

15 februari 2013

FIFA

N i e u w bericht, meer informatie

ZÜRICH (ANP) - De FIFA werkt aan de invoering van een biologisch paspoort voor voetballers. Dat onthulde voorzitter Joseph Blatter vrijdag na een ontmoeting met John Fahey, de preses van het mondiale antidopingbureau WADA. Al rond het toernooi om de Confederations Cup, komende zomer in Brazilië, gaat de FIFA testen uitvoeren bij de voetballers. De bond wil van alle voetballers die volgend jaar deelnemen aan het WK een biologisch paspoort hebben opgesteld.

In het wielrennen wordt al langer gewerkt met biologische paspoorten. Door het bijhouden van de resultaten van bloed- en urineonderzoek kunnen verdachte schommelingen in de waardes sneller worden opgemerkt. Die duiden mogelijk op het gebruik van verboden (prestatie bevorderende) middelen.

De FIFA wil met controles binnen en buiten de competities om een bloed- en steroïdeprofiel (via urine) aanmaken van de voetballers. Afgelopen jaar voerde de wereldvoetbalbond rond wedstrijden die onder zijn verantwoordelijkheid vallen 662 testen uit, waarvan 178 'out of competition'. Dat leverde één positieve test op, bij een WK-kwalificatiewedstrijd in oktober.

De mondiale federatie trekt voor volgend jaar, waarin het WK op het programma staat, bijna 2 miljoen euro uit in de strijd tegen doping.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013