Hamilton wijst naar Fuentes en Riis (3)

19 februari 2013

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MADRID (ANP) - In het proces over de dopingaffaire 'Operación Puerto' heeft voormalig wielrenner Tyler Hamilton dinsdag met de beschuldigende vinger gewezen naar de omstreden arts Eufemiano Fuentes en naar ploegleider Bjarne Riis. De Amerikaan vertelde de rechter dat hij zich in de periode 2002-2004 heeft laten behandelen door Fuentes. Riis legde daarvoor de contacten.

Hamilton kreeg op bezoek in Spanje vooral bloedtransfusies, maar liet weten dat de renners bij Fuentes tevens epo, testosteron en andere verboden prestatiebevorderende middelen konden kopen. ,,Groeihormoon en insuline, meen ik.'' Al die producten werden ook hem aangeboden. De 41-jarige Amerikaan, die zijn dopingverleden al uitgebreid beschreef in het boek 'The Secret Race', zei een ,,keer of 15'' op bezoek te zijn geweest bij Fuentes. Het ging steevast om het afnemen of weer toedienen van bloed.

Hamilton vertelde dat hij Fuentes, met wie hij ook contact hield via 'geheime telefoons', in totaal 110.000 euro heeft betaald voor diens diensten. ,,Hij bezorgde me een wedstrijdkalender met een heel precies schema wanneer je wat moest nemen. Mijn grootste angst was dat me zoiets als dit zou overkomen'', vertelde de ex-coureur, doelend op de rechtszaak.

De samenwerking met Fuentes eindigde in september 2004 doordat bij een dopingtest bleek dat de renner bloed van een ander had gekregen. Dat kwam hem op een schorsing van 2 jaar te staan. De Amerikaan, die vorig jaar zijn olympisch goud van Athene (tijdrit) al moest inleveren, was niet persoonlijk aanwezig in Madrid. Hij zat in de Spaanse ambassade in Washington en deed zijn zegje met behulp van een tolk via een videoverbinding.

Alberto Contador hoeft niet voor de rechter te verschijnen in deze zaak. Ignacio Arroyo, de advocaat van zijn voormalige ploegleider Manolo Saiz, had de tweevoudig winnaar van de Tour opgeroepen als getuige à decharge maar stelt geen prijs meer op de vriendendienst van de Spanjaard. Arroyo voerde daarover geen overleg met Contador en Saiz. ,,Lopende het proces neem ik de beslissingen. Ik heb hem niet nodig in de rechtszaal.''

Contador reed in het verleden voor Liberty Seguros, de equipe van Saiz. Deze staat met Fuentes en nog enkele anderen terecht wegens een ,,misdaad tegen de volksgezondheid''.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013