Top Rabobank: bekocht door wielerploeg (3)

28 februari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

RIJSWIJK (ANP) - Piet Moerland, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank, voelt zich bekocht, misleid en voor de gek gehouden door de wielerploeg die zijn concern tot eind vorig jaar sponsorde. Dat vertelde de hoogste baas van de bank donderdag tijdens een vraaggesprek met de NOS.

,,Het is schokkend, onvoorstelbaar en ook vreselijk wat hier naar buiten komt", zei Moerland over de dopingpraktijken die tussen 1996 en 2012 bij de wielerploeg van Rabobank hebben plaatsgevonden.

De bank nam in het verleden afstand van het dopegebruik van Thomas Dekker en Michael Rasmussen, die werden ontslagen. De afgelopen maanden bekenden coureurs als Danny Nelissen en Levi Leipheimer eveneens dat ze in dienst van Rabobank verboden middelen namen.

,,We wisten dat er dingen waren in het wielrennen die niet deugden, maar wij zouden het anders doen. We zouden er artsen bij betrekken, medische staf, opleidingsprogramma's voor de jeugd. Een zerotolerancebeleid."

Moerland constateert dat zijn bank niet geslaagd is in die opzet. ,,Ik moet tot mijn spijt vaststellen dat we daar niet in geslaagd zijn. We voelen ons dan ook echt bekocht, misleid en voor de gek gehouden."

Rabobank kon op 19 oktober niet anders dan besluiten terug te treden als naamgever van de profploeg. ,,Het was een vreselijk moeilijke afweging'', weet Moerland nog. ,,Maar we, het hele bestuur, we kwamen allemaal tot dezelfde slotsom. Hier gaan wij niet mee door. Dit kan niet, dit is verziekt."

Moerland gelooft in de onschuld van de jonge generatie wielrenners. Rabobank betaalt dit jaar de salarissen van de renners die uitkomen voor Team Blanco; de vrouwen hebben zekerheid tot 2016 gekregen. ,,We vonden het sneu om onze steun meteen in te trekken. ,,Omdat we nog wel zo veel sympathie voor dat wielrennen hebben. Maar dan moet het wel schoon wielrennen zijn."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013