Blanco ondervraagt eigen renners (3)

27 februari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, met reactie ploeg

RIJSWIJK (ANP) - De ploegleiding van de Nederlandse wielerformatie Blanco Pro Cycling, het oude Rabobank, heeft de eigen renners de laatste weken stevig ondervraagd over hun eventuele dopingverleden. Blanco had speciaal daarvoor een voormalige Nederlandse elitemilitair ingehuurd. Dat meldde de Telegraaf woensdag.

Het inzetten van ex-militair Eelco Wisman is gebeurd in het kader van het Nederlands antidopingconvenant. Volgens het dagblad is Wisman vanwege zijn achtergrond gespecialiseerd in ondervragingstechnieken en wordt zijn aanwezigheid door betrokkenen als intimiderend omschreven. ,,Hij observeert en vraagt door. Sommige gesprekken duurden langer dan een uur. Het voelt alsof we als criminelen worden behandeld.''

De Nederlandse wielerbond KNWU en de drie grote Nederlandse wielerploegen, behalve Blanco ook Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano, kwamen dit jaar met een gezamenlijk antidopingplan. Daarin staat onder meer dat (ex-)renners die bekennen voor 2008 doping te hebben gebruikt, 'slechts' een schorsing van 6 maanden krijgen en niet ontslagen worden. Doel van het plan is om de wielersport weer een geloofwaardig en eerlijk imago te geven, onder meer na dopingschandalen bij de Raboploeg.

Teambaas Richard Plugge zegt geen signalen te hebben gekregen dat 'ondervraagden' zich geïntimideerd hebben gevoeld. ,,Toen we de gesprekken aankondigden was de algemene reactie: ok, het is niet leuk maar wel noodzakelijk. We hebben iedereen ook de kans geboden zelf iemand mee te nemen naar het gesprek. Het gaat erom dat we zorgvuldigheid nastreven. Bij een één-op-één gesprek loop je sowieso de kans dat er later onduidelijkheid komt over wat er is gezegd. Daarom vinden we het goed dat er een onafhankelijk iemand bijzit'', aldus Plugge.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013