Vakbond hekelt druk op wielrenners (2)

27 februari 2013

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK (ANP) - De vereniging van beroepswielrenners VVBW vindt dat de ploegen Blanco en Vacansoleil-DCM te veel druk leggen op hun personeel om een antidopingverklaring te ondertekenen. Dat zei secretaris John van den Akker woensdag in reactie op een publicatie in De Telegraaf, waarin wordt gemeld dat Blanco een ex-elitemilitair heeft ingehuurd om bij de gesprekken tussen ploegleiding en personeel aanwezig te zijn en vragen te stellen.

,,We krijgen veel klachten van renners en ander personeel dat ze onder druk worden gezet om de verklaring te ondertekenen. Vanuit beide ploegen. Dat hoeft echter pas voor 1 april en zolang wij de rechtsgeldigheid onderzoeken, adviseren wij ook om niet te tekenen'', zegt Van den Akker.

In de door wielerbond KNWU met de ploegen afgesproken gedragscode staat dat bij bekentenissen van betrokkenheid in het verleden bij doping er sprake is van strafvermindering. ,,Maar wie zegt dat de internationale bond UCI dat overneemt? En het WADA? En wie biedt garanties dat er geen sprake is van het terugbetalen van prijzengeld?'', vraagt Van den Akker zich af.

Omdat het antwoord van de UCI uitblijft, wacht de VVBW nog even met advies. ,,Daarom vind ik het kwalijk dat renners nu gedwongen worden bij die gesprekken te tekenen. En ik vind het helemaal te belachelijk voor woorden dat Blanco daarvoor een extern iemand inhuurt. Kunnen Richard Plugge of Merijn Zeeman dat zelf niet?''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013