Boogerd wacht tuchtzaak bij KNWU of UCI (2)

6 maart 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

NIEUWEGEIN (ANP) - Michael Boogerd wacht een tuchtzaak. Voor een eerste overtreding is de standaardstraf een schorsing van 2 jaar, maar de tuchtcommissie bepaalt de uiteindelijke straf. Wie die straf uitspreekt en of er ook financiële consequenties zijn, kon Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, woensdag naar aanleiding van de dopingbekentenis van de oud-coureur nog niet zeggen. ,,Dat kan de KNWU zijn, maar ook de UCI. In de periode waarover Boogerd spreekt, maakte hij deel uit van de 'testingpool' van de UCI.''

Boogerd werd nooit positief getest. ,,Maar een bekentenis is natuurlijk ook een bewijsmiddel. Net als getuigenverklaringen'', zegt Ram die stelt dat de oud-renner mogelijk ook overwinningen en prijzengeld moet inleveren. ,,Maar ook dat is aan de tuchtcommissie die de zaak behandelt.'' Boogerd valt in ieder geval niet onder de afspraken die gemaakt zijn tussen KNWU en de grote Nederlandse wielerploegen die spijtoptanten strafvermindering toezeggen als ze volledige bekentenissen afleggen over dopingzaken van voor 2008.

Omdat Boogerd al jaren gestopt is lijkt een schorsing op het eerste oog geen al te ingrijpende maatregel. ,,Maar het betekent wel dat hij in geen enkele sport een functie mag vervullen'', aldus Ram.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013