Nog twee medailles lonken naar Smith (2)

8 maart 2013

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK/MONACO (ANP) - Kogelstoter Rutger Smith kan misschien nog twee bronzen medailles aan zijn collectie toevoegen. De Groninger profiteert mogelijk van een schorsing van de Wit-Rus Andrej Michnevitsj, die vrijdag naar voren kwam als dopingzondaar bij de wereldkampioenschappen van 2005 in Helsinki.

Indien de tuchtcommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF de 36-jarige Michnevitsj schorst en zijn uitslagen schrapt, raakt hij zijn zilveren plak van de EK van 2006 in Göteborg en zijn bronzen medaille van de WK van 2007 in Osaka kwijt. Smith eindigde op beide titeltoernooien als vierde en zou dan opschuiven naar de derde plaats.

Iets soortgelijks overkwam de Groningse krachtatleet al eerder dit jaar. De dopingschorsing van de Hongaar Zoltán Kövágó bezorgde Smith met terugwerkende kracht de bronzen medaille bij het discuswerpen op het EK van 2012 in Helsinki.

Michnevitsj is een van de zes atleten die bij een hernieuwde test van dopingcontroles van de WK in 2005 positief zijn bevonden. De IAAF maakte vrijdag hun namen bekend. Onder hen ook de Wit-Russin Nadezjda Ostaptsjoek, die destijds de titel won bij het kogelstoten. Bij de Spelen vorig jaar in Londen werd ze ook betrapt op het gebruik van verboden middelen en moest ze haar gouden plak inleveren.

Michnevitsj moet zelfs rekening houden met een levenslange schorsing, want hij zat in 2001 en 2002 al eens een dopingschorsing uit. In 2003 veroverde hij de wereldtitel, op de Spelen van 2008 in Peking won hij brons.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013