'Cortisonen gebruikt met valse attesten' (2)

9 maart 2013

DOPING EN SPORT

N i e u w bericht, meer informatie

ROTTERDAM (ANP) - Met behulp van valse attesten is in het wielerpeloton de afgelopen jaren grootschalig gebruik gemaakt van verboden cortisoneninjecties. Dat stellen de Dopingautoriteit en de leiding van de wielerploeg Argos-Shimano zaterdag in AD Sportwereld.

De attesten worden afgegeven als er een medische noodzaak is voor het gebruik van medicijnen waar verboden middelen in zitten. Maar teamartsen zouden deze attesten ruimhartig hebben afgegeven door teamartsen om cortisonen te kunnen gebruiken.

,,Op die manier werd het legaal dopinggebruik'', aldus directeur Iwan Spekenbrink van Argos. ,,Zo is het voorgekomen dat er ploegen van negen renners aan de start van een grote wielerronde stonden, die allemaal een attest van cortisonengebruik op zak hadden. Dan start je dus feitelijk met negen geblesseerde renners aan zo'n loodzware wedstrijd.''

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, gaat ervan uit dat er misbruik is gemaakt van de attesten. ,,Er waren veel meer attesten in omloop dan medisch noodzakelijk. Die artsen die attesten leverden, zouden theoretisch met het medisch tuchtrecht aangepakt kunnen worden, maar dan moet er eerst iemand klagen.''

De regels voor het gebruik van cortisonen zijn een paar weken geleden aangescherpt. Wie het middel nu nodig heeft, mag acht dagen niet koersen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013