Armstrong pleit weer voor waarheidscommissie (2)

30 mei 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

AUSTIN (ANP) - Lance Armstrong heeft opnieuw gepleit voor het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie die zich buigt over het gebruik van doping in de wielersport. De Amerikaan benadrukt dat die commissie meerdere generaties moet onderzoeken en niet alleen het team waarvoor hij fietste.

De gevallen wielerheld reageerde daarmee op de uitlatingen van voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielrenunie UCI. Die riep Armstrong op om met een volledige bekentenis te komen over zijn dopegebruik en een oprechte spijtbetuiging.

De Texaan bekende in januari, na het uitkomen van een onthullend dopingdossier over zijn ploeg US Postal, op televisie bij Oprah Winfrey dat hij jarenlang verboden middelen had gebruikt. Het kostte hem onder meer zijn zeven overwinningen in de Tour de France.

,,Zoals ik herhaaldelijk heb gezegd: ik lever graag een bijdrage aan de mondiale oplossing van dit probleem, zodat we dit hoofdstuk in onze sport definitief kunnen sluiten. Hiervoor is een waarheids- en verzoeningscommissie nodig die zich kan buigen over meerdere generaties en niet alleen één team'', zei de Texaan tegen Cyclingnews. ,,Er is nu genoeg over geneuzeld, het is tijd om aan de slag te gaan. Laat er geen misverstand over bestaan, ik wil als eerste mijn zegje doen. Zeg mij waar en wanneer."

De oprichting van een dergelijke commissie kan rekenen op de steun van het mondiale antidopingbureau WADA en het Amerikaanse antidopingagentschap. De UCI is vooralsnog tegen omdat zo'n commissie zich niet zou mogen beperken tot alleen de wielersport.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013