Sorgdrager: meeste renners gebruikten doping (3)

17 juni 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie vanaf vierde alinea

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de Nederlandse wielrenners gebruikte aan het eind van de jaren 90 en begin deze eeuw doping. Dat heeft de Commissie Anti-Doping Aanpak onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager geconcludeerd. De commissie presenteerde maandag in Den Haag haar bevindingen in het rapport 'Meedoen of stoppen'.

Veel renners uit die tijd voelden zich gedwongen tot de keuze om doping te gebruiken of anders te stoppen met wielrennen. ,,Het was in hun ogen cruciaal voor het slagen van hun wielercarrière en het simpelweg kunnen voldoen aan de basale verwachtingen van de ploegleiding'', stelde de commissie vast na gesprekken met tientallen personen, onder wie (oud-)wielrenners, ploegleiders en medisch begeleiders.

Meerdere renners bekenden in de afgelopen maanden het gebruik van doping in die periode, onder wie Michael Boogerd, Steven de Jongh en Danny Nelissen.

Dopinggebruik is volgens de commissie, in december opgericht om de vermeende dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen te onderzoeken, gedurende een bepaalde periode na de introductie van epo ,,verankerd'' in de manier waarop de Nederlandse wielerploegen opereerden. Dat was vooral begeleidend en niet sturend. De laatste jaren is volgens de commissie zeker in Nederland de houding ten opzichte van doping veranderd. Ploegen benadrukken momenteel hun dopingvrije aanpak.

De commissie, die behalve Sorgdrager ook uit sportarts Edwin Goedhart en hoogleraar Sportontwikkeling Maarten van Bottenburg bestaat, stelt voor de cultuurverandering in het Nederlandse wielrennen tegen doping verder te ondersteunen en te stimuleren. Onder meer met maatregelen die gericht zijn op gedragsverandering. Oud-renners zijn bijvoorbeeld bereid om jonge renners op de gevaren en onwenselijkheid van doping te wijzen.

Ook moet de wielersport meer kennis en deskundigheid van buitenaf verwelkomen en daarnaast kan de organisatiestructuur in het wielrennen beter. De commissie bepleit ook veranderingen in de anti-dopingaanpak om de pakkans te vergroten, waarbij notoire gebruikers harder moeten worden gestraft. De verantwoordelijkheid voor controles en straffen moeten worden weggehaald bij de internationale wielrenunie UCI om belangenverstrengeling te voorkomen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013