'Raboploeg gebruikte bloedmachine' (3)

18 juni 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, met reactie Theo de Rooij

AMSTERDAM (ANP) - De voormalige Rabobank wielerploeg beschikte in 2007 over een kostbare bloedmachine waarmee de coureurs positieve dopingcontroles konden vermijden. Het apparaat, de 'Sysmex XE-2100', was hetzelfde instrument als waarmee de dopingcontroleurs van de internationale wielerunie UCI hun dopingtesten verrichtten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, dat dinsdag met deze informatie naar buiten is gekomen.

De machine, die onder meer het aantal jonge rode bloedlichaampjes en de hoeveelheid hemoglobine in het bloed meet, kan vaststellen of er bij een renner sprake is van bloeddoping. Volgens de toenmalige ploegdirecteur Theo de Rooij was het ,,analyseapparaat'' dat 75.000 euro kostte, nodig voor een ,,verhoging van tussentijdse interne bloedonderzoeken''.

Volgens NRC hebben Raboploegarts Geert Leinders en de Deense wielrenner Michael Rasmussen de Sysmex in het voorjaar van 2007 juist gebruikt om zeker te stellen dat de renner niet positief zou testen in de Ronde van Frankrijk. Daartoe werd volgens het dagblad 2 maanden voor de Tour, voor de 12e etappe van de Ronde van Italië, een dubbele bloedtransfusie als experiment uitgevoerd. Een dag later zou Leinders met de Sysmex hebben vastgesteld dat de bloedwaarden van Rasmussen de marges van de dopingcontroles niet hadden overschreden.

Zowel De Rooij als Leinders wilden niet reageren op de bevindingen in het NRC. Later op de dag reageerde De Rooij wel via een tweet: ,,Er is nu een grens overschreden, ik hoef niet alle leugens te accepteren. De maat is vol, ik overweeg stappen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013