'Bau en Lau' doen wielerfans opleven

21 juli 2013

RONDE VAN FRANKRIJK

PARIJS (ANP) - De wielersport in Nederland kon een opkikkertje wel gebruiken. Na een winter vol dopingonthullingen, rapporten en aanbevelingen zorgden Bauke Mollema en Laurens ten Dam met hun optreden in de Ronde van Frankrijk weer voor enthousiasme bij de geplaagde fans. De 'Belkin Boys' hielden lang stand in de top van het klassement waarin Mollema uiteindelijk als nummer 6 Parijs haalde.

Het chagrijn droop er nog wel eens van af bij Rabobank, de afgelopen jaren in de Tour. Vaak waren het botte pech, een te hoog verwachtingspatroon en ook een gebrek aan stressbestendigheid die de sfeer rond met name kopman Robert Gesink bepaalden. De nieuwe start zonder de bank - eerst als Blanco, sinds deze Tour als Belkin - bezorgde de ploeg in ieder geval een betere uitstraling. De prestaties van 'Bau en Lau' deden de rest.

,,Dit is het maximale resultaat'', zei Mollema zaterdag over zijn zesde plaats in het eindklassement. Tot woensdag leek er veel meer in te zitten. Mollema had zich vanaf de Pyreneeën opgewerkt in het klassement en stond na de 13e etappe, de 'waaierrit', tweede achter de onaantastbare Chris Froome. Maar in de slotweek was het beste eraf bij de 26-jarige Groninger die vanwege klachten aan de luchtwegen aan de antibiotica moest. ,,Het zijn 3 mooie weken geweest'', sprak Mollema nadat hij de Deen Jakob Fuglsang - de nummer 7 - een dag lang met succes had achtervolgd. ,,Dit is normaal niet mijn stijl van rijden, maar het hoort erbij.''

Laurens ten Dam klom op de dag dat Mollema de naaste belager werd van Froome naar de vijfde plaats. Op de Mont Ventoux werkte hij hard om de schade voor zijn kopman te beperken. Twee dagen later moest hij zelf terrein prijsgeven op weg naar Gap, het eerste teken van verval. Na een val in de klimtijdrit van woensdag volgde een dag later op Alpe d'Huez een nieuwe tegenvaller, voor beiden ditmaal. ,,De tank begint bij ons leeg te raken'', concludeerde Ten Dam, die op zijn tandvlees het einde van de Tour haalde, als 13e uiteindelijk. ,,Voor de Tour had ik daarvoor getekend, nu is het nog even lastig'', zei hij zaterdag na de laatste, opnieuw loodzware klimkilometers.

De vraag is wat de ploegleiding van plan is met Robert Gesink die zich in zijn rol als knecht schikte. Maar wel eenmalig, straalde de Achterhoeker uit. Wellicht heeft hij deze Tour iets opgestoken van Mollema, met name van diens onverstoorbaarheid en ongecompliceerde uitstraling. Gesink werd zesde in de Tour van 2010, na de diskwalificatie van Contador vijfde. Naar zijn zin leek hij het in die succesvolle Tour nooit te hebben gehad.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013